fejléc 0 fejléc 1 fejléc 2 fejléc 3 fejléc 4 fejléc 5

Horvátország címerének legendája

Horvátország címere a jellegzetes piros-fehér sakktáblával.

Tudtad, hogy Horvátország címere az egyik legrégebbi címer Európában? Számos legende övezi, amelyek valóságtartalmáról már aligha fogunk bizonyosságot szerezni. Nézzük meg kicsit alaposabban ezt a címert.

A jellegzetes piros-fehér pepitás, vagy ha úgy tetszik, “kockás” pajzs alkotja a címer központi elemét. E fölött található 5 kisebb pajzs, amelyek a központi résszel edgyütt alkotják a teljes címert.

A legérdekesebb legenda a központi piros-fehér sakktábla szerű pajzshoz kapcsolódik. Állítólag a két szín két ősi horvát törzsre, a fehér horvátok és a vörös horvátok törzsét jelképezi.

Egy másik monda szerint a sakktábla alakzat akkor vált a nemzet jelképévé, amikor Szvetoszláv Surinj megverte sakkban a velencei dózsét, ezzel megszerezve a dalmát városok feletti uralmat.

Akik a háborúk és fondorlatok helyett jobban kedvelik a természet lágy ölét, ők inkább arra hivatkoznak, hogy az ország címere, amely természetesene a zászlóban is szerepel, egyszerűen a Mocsári kockásliliom mintázatáról kapta jellegzetes külalakját.

Ki vagyok én?

Szia!

Engem Tóth Balázsnak hívnak. Kicsit több a szabadidőm a kelleténél, ezért úgy döntöttem kipróbálom a magam az interneten és elindítottam ezt a blogot.

Itt megpróbálom bemutatni Horvátország szépségeit vidám, színes formában. Fogalmam sincs, hogy kell népszerűsíteni egy ilyen oldalt, de ha Neked tetszik, kedves látogató, kérlek mutasd meg a barátaidnak is.

És persze, minden tanácsot vagy kritikát szívesen fogadok, keress bátran.

Jelenlegi időjárás

Dubrovnik: Felhőtlen, 27 °C

Osijek (Eszék): Felhőtlen, 20 °C

Split: Felhőtlen, 27 °C

Zadar: Felhőtlen, 20 °C

Zagreb: Felhőtlen, 19 °C

Több időjárás és előrejelzés

Horvát Kuna árfolyam

Átváltandó összeg
*/?>