fejléc 0 fejléc 1 fejléc 2 fejléc 3 fejléc 4 fejléc 5

Tippek a sikeres alkudozáshoz!

bazár ikon

Egy kis alkudozással sokat spórolhatunk! De Horvátország tengerpartja nem Isztambul vagy Sharm el sheikh, úgyhogy itt alkudni is másképpen kell, mint a klasszikus bazárokban. Hiszen a boltosok célja itt is az, hogy minél többet pénzt kicsikarjanak a gyanútlan turistától. Úgyhogy alkudni mindenképpen érdemes, lássuk hogyan:

Horvátországon egyaránt érződik az európai kultúra és a mediterrán forróvérű életstílus. Alkudni itt is lehet minden szuvenírből (ld. lent), de azért kevesebbet mint egy arab országban. Általában igaz, hogy a kis összegű dolgokból nem, vagy csak alig engednek. De a drágább termékeket, akár féláron is elhozhatjuk, ha ügyesek vagyunk.

Minden csecse-becse töredékét éri annak, mint amennyiért árulják. A portéka árát soha nem az határozza meg, hogy mennyi a valós értéke, hanem hogy mennyit ér meg a vevőnek. Ezért aztán célszerű nem túl sokáig nézegetni valamit, mert akkor könnyen rájön hogy nagyon tetszik nekünk. Hadd gondolja azt, hogy épp csak érdeklődünk.

Ne vásároljunk ott, ahol mindenki vásárol! Ott ugyanis nem fogunk tudni alkudni. Egyrészt, mert jól megy a bolt, nincs rászorulva a boltos. Másrészt egy alkuhoz kell egy kis idő, és ha nagy a tömeg, a boltosnak egész egyszerűen nem lesz ránk ideje!

Az európai ember inkább konszolidált, szemérmes. Ez nem jön jól az alkudozásnál. Nem törődve azzal, hogy mi van írva az árcédulára, kérdezzük meg a boltost, hogy a kiszemelt termék mennyibe kerül. Válaszát követően azonnal vágjuk rá, amennyire csak mehet meglepett arccal, hogy ez nagyon sok! Majd ajánljunk fel egy kisebb összeget. Ha minden jól megy, akkor valahol félúton meg tudunk állni.

Legyünk türelmesek! Nem szó szerint alku, de sokszor olcsóbban kaphatjuk meg ugyanazt, ha kicsit körbenézünk. Egy kevéssé forgalmas helyen ugyanaz néha a töredékébe kerül. Ráadásul, ha nem annyira felkapott hely, akkor a boltos is jobban megbecsüli a vevőt, így még a további alku is könnyebb lehet.

Néhány apró füllentés csodákat tehet. Mondjuk azt, hogy ez az utolsó napunk és/vagy hogy csak ennyi pénz van nálunk. Utóbbit a nőknek jobban elhiszik, hiszen lehet hogy férfinél van a „nagy pénztárca”. Az utolsó nap sztorit meg péntek környékén érdemes megpróbálni, mert a legtöbb nyaralás szombattól szombatig tart.

A nagy számok törvénye néha bejön, néha nem. Ez tulajdonképpen nagyon függ az eladótól: Ha több terméket veszünk meg egyszerre ugyanott, azt értelmezheti úgy is a boltos, hogy neki akkor már megéri kedvezményt adni, hogy még többet vigyünk. De gondolhatja azt is, hogy ígyis-úgyis megvesszük, hiszem egy csomó mindent vettünk, akkor minek adna kedvezményt. Ki kell próbálni, nincs mese!

Végül pedig ne feledjünk, nem kell mindent azonnal megvenni! Mert ami első pillantásra nagyon megtetszik, az lehet hogy másnap már egyáltalán nem tetszene. Ajánljunk fel egy kis összeget a szuvenírért, és ha nem adja a boltos, hagyjuk ott. Másnap, ha még mindig tetszik, akkor már a boltos is könnyebben enged.

Jó nyaralást és vásárolgatást Horvátországban!

Ki vagyok én?

Szia!

Engem Tóth Balázsnak hívnak. Kicsit több a szabadidőm a kelleténél, ezért úgy döntöttem kipróbálom a magam az interneten és elindítottam ezt a blogot.

Itt megpróbálom bemutatni Horvátország szépségeit vidám, színes formában. Fogalmam sincs, hogy kell népszerűsíteni egy ilyen oldalt, de ha Neked tetszik, kedves látogató, kérlek mutasd meg a barátaidnak is.

És persze, minden tanácsot vagy kritikát szívesen fogadok, keress bátran.

Jelenlegi időjárás

Dubrovnik: Felhőtlen, 27 °C

Osijek (Eszék): Felhőtlen, 20 °C

Split: Felhőtlen, 27 °C

Zadar: Felhőtlen, 20 °C

Zagreb: Felhőtlen, 19 °C

Több időjárás és előrejelzés

Horvát Kuna árfolyam

Átváltandó összeg
*/?>